Onze route van groothandel in schoonmaakartikelen naar Centrum Circulair Schoonmaken dat we nu zijn, begon zo’n 6 jaar geleden. Vanuit onze overtuiging dat we grondstofverspilling tegen moesten gaan en de schoonmaakbranche vele malen milieuvriendelijker en duurzamer zou moeten zijn, zijn we geleidelijk overgegaan naar een volledig circulaire aanpak.
Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050
Tegelijkertijd werd in 2016 het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 geïntroduceerd door ons kabinet. In dit programma schets de overheid hoe we onze economie kunnen ombuigen naar een duurzaam, volledig circulaire economie in 2050. Het omschrijft hoe we zuiniger en slimmer met grondstoffen, producten en diensten om kunnen gaan. Voor ons was dit de bevestiging dat we de juiste koers waren ingeslagen. Dit gaf ons nog meer motivatie om onze eigen transitie naar een circulaire operatie te versnellen.
“De circulaire economie is niet alleen belangrijk uit het oogpunt van verstandig omgaan met grondstoffen, maar kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatvraagstuk en biedt kansen voor het innovatieve Nederlandse bedrijfsleven.”
Een uitspraak van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, en geen speld tussen te krijgen natuurlijk. Het heeft voor ons geleid tot innovatie op het gebied van recycling, hergebruik van materialen en het refurbishen van machines. Dus waarom niet voor de rest van ondernemend Nederland? In welke branche men ook actief is.
Hoe nu verder?
Het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 is snel opgevolgd met het Grondstoffenakkoord in 2017, de introductie van transitieagenda’s en een breed opgezet Uitvoeringsprogramma in 2019. Er zit dus schot in en dat moet ook als we in 2030 50% minder grondstoffen willen verbruiken. En in 2050 de volle 100%.
“Het succes van de circulaire economie is niet zozeer afhankelijk van de technische mogelijkheden, maar veel meer van het maatschappelijk draagvlak”, aldus Emmo Meijer, voorzitter transitieagenda Biomassa en Voedsel.
Draagvlak is cruciaal en daarom zet ik mijzelf, samen met mijn bedrijf KBL, volop in om ons gezamenlijke doel in 2050 te bereiken. Ik geloof dat de versnelling naar een circulaire economie namelijk vooral een kwestie van bewustzijn, mindset en het denken in mogelijkheden is. Koop bewust (en milieubewust) uw schoonmaakartikelen in, recycle wat mogelijk is en voorkom onnodige verspilling.
We helpen je hier graag bij.