Alles draait om samenwerken in de keten

Het is de week van de circulaire economie. Wellicht heb je dit deze week al voorbij zien komen op LinkedIn. Het feit dat deze week in het leven is geroepen bewijst dat het een belangrijk thema is waar steeds meer organisaties en bedrijven zich tegenwoordig mee bezig houden. Veel bedrijven zien inmiddels de noodzaak in van het hergebruiken van beschikbare materialen. En natuurlijk ook van het tegengaan van CO2 uitstoot.

Het inkopen van circulaire producten en het maken van producten van gerecycled materiaal is zonder twijfel goed en noodzakelijk. Maar zonder samenwerking in de keten is dit niet genoeg. Een circulaire economie begint bij de samenwerking tussen verschillende bedrijven en organisaties. Een mooi voorbeeld waar wij vorige week aan hebben gewerkt:

  1. Een klant heeft de BonTon circulaire afvalbakken bij ons besteld. Super, want deze zijn gemaakt van gerecycled kunststof, wat o.a. in uw PMD-afval gezeten heeft. Deze afvalbakken zijn ook nog eens met zeer weinig CO2-emissie geproduceerd, worden na jarenlang gebruik 100% recyclebaar én zijn onverwoestbaar.
  2. Na levering kan de klant kan beginnen met afvalscheiding.
  3. Hier stopt de circulaire economie niet. Wij zorgen voor een retourstroom van onze geleverde kunststof HDPE-schoonmaakflacons, PLE-koffiebekers en gebruikt handdoek papier. Dit wordt gescheiden door het schoonmaakbedrijf van de klant.
  4. Vervolgens brengen wij het recyclebare materiaal, via een verwerker van grondstoffen die het klaar maakt voor transport, bij een producent van kunststofartikelen en een producent van papieren handdoeken en toiletpapier.
  5. Deze producenten verwerken het materiaal en gebruiken het als hernieuwbare grondstof in het productieproces voor nieuwe (spray)flacons, handdoeken en toiletpapier.
  6. Wij kopen dit vervolgens weer in bij deze producenten.
  7. Wij leveren dit weer bij de klant en de cyclus begint opnieuw.

Dit is slechts een voorbeeld van het belang van samenwerking in de keten. Een voorbeeld waarbij vier bedrijven of organisaties onderdeel zijn van een circulaire economie. Alleen door samenwerking kunnen we de cirkel rond maken.

Onze boodschap in de week van de circulaire economie? Kijk verder dan enkel circulair inkopen. Het proces na het aanschaffen van circulaire, duurzame producten is minstens zo belangrijk. Meer weten? Altijd welkom voor vragen.

Delen

KBL Centrum Circulair Schoonmaken

Berenkoog 53B
1822 BN Alkmaar
Noord-Holland

Volg ons

  • facebookicon
  • instagramicon
  • linkedinicon      
Sluiten

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer weten