Alles draait om
de juiste keuzes

Al onze producten, materialen en machines zijn voorzien van één of meerdere MVO-labels en/of certificeringen. Dit zijn officiële keurmerken die een bepaalde duurzame of milieuvriendelijke garantie afgeven. Hieronder een overzicht van de MVO-labels en/of certificeringen uit ons assortiment.

  • Cradle-to-Cradle certificering
  • EU Ecolabel
  • Forest Stewardship Council (FSC label)

 

Cradle-to-Cradle certificering

Sinds het VPRO-programma Tegenlicht in 2017 aandacht besteedde aan de ontwerpfilosofie Cradle-to-Cradle, zijn de grondleggers van deze filosofie in Nederland ongekend populair. Het zijn de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough

cradle to cradle certified vector logo

Afval = voedsel

Volgens het C2C-principe is afval gelijk aan voedsel. Elke grondstof en elk materiaal, moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest. In dat geval is er sprake van ‘upcycling’ en niet van ‘downcycling’ zoals meestal het geval is: een materiaal kan vaak niet tweemaal voor dezelfde toepassing worden gebruikt, maar krijgt meestal na recycling een inferieure toepassing. Zo komt de kunststof uit je mobiele telefoon in een volgend leven meestal niet verder dan een parkbankje

Biosfeer en technosfeer

Braungart en McDonough onderscheiden twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Materialen in de biosfeer zijn biologisch afbreekbaar, dit zijn organische stoffen die composteerbaar zijn. Materialen in de technosfeer kunnen eindeloos hergebruikt worden voor industriële toepassingen

Aan dit principe is een duurzaamheidskeurmerk verbonden dat kan worden verleend aan producten die volgens het Cradle to Cradle-principe geproduceerd, gebruikt en hergebruikt worden.

Cradle to Cradle 2 

EU Ecolabel

 

EU-Ecolabel en de schoonmaakbranche

Het label staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten. Ook zijn er milieueisen aan de verpakking: geen spuitbussen met drijfgassen en niet meer verpakkingsmateriaal dan noodzakelijk. Er gelden geen eisen voor dierproeven. Het EU-Ecolabel wordt onafhankelijk gecontroleerd.

EU Ecolabel

 

 

Stichting Milieukeur

Hoewel de Europese Unie eigenaar is, beheert Stichting Milieukeur het Europees Ecolabel in Nederland. Het is een betrouwbaar keurmerk, want er vindt onafhankelijke controle plaats. Kijk voor meer informatie op www.europeesecolabel.nl en www.smk.nl.

Producten met dit keurmerk zijn economisch rendabel, verlagen de milieubelasting ten opzichte van gangbare producten en diensten en geven aandacht aan het welzijn van mens en dier. Producten met het EU Ecolabel gebruiken minder grondstoffen, energie en water en produceren minder schadelijke stoffen en afval.

Forest Stewardship Council (FSC label)

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Hierbij is van belang dat er op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Het FSC-systeem zorgt ervoor dat bossen door verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven.

Papier en FSC

Er zijn drie varianten van het FSC-keurmerk op papier:

  • FSC-Recycled staat op papier als 85 procent van de vezels bestaat uit hergebruikt papier afkomstig van de consumentenmarkt (zoals oude tijdschriften, kranten en verpakkingen); de rest is ook gerecycled papier, maar het papier kan dan afkomstig zijn uit andere bronnen (zoals restpapier uit de industrie).
  • FSC-Mixed betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos.
  • FSC-100% geeft aan dat de vezels volledig afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

 

 

Meer weten over onze ondersteuning op het gebied van MVO?

Wij staan je graag te woord! Voor ons gaat ‘we go the extra mile’ letterlijk op. We rijden bijvoorbeeld stad en land af om grondstoffen van A naar B te brengen. Omdat wij vinden dat dit nodig is. Maar we doen er ook alles aan om samen mooie circulaire projecten op te zetten. Daarom is iedere vraag, opmerking of afspraak van harte welkom.

 

Bel ons: 085-27 35 428 Mail ons: verkoop@kblcirculair.nl

Maak direct een afspraak

KBL Centrum Circulair Schoonmaken

Berenkoog 53B
1822 BN Alkmaar
Noord-Holland

Volg ons

  • facebookicon
  • instagramicon
  • linkedinicon      
Sluiten

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer weten