Alles op alles zetten om samen naar een volledig circulaire wereld toe te werken. Dit is de visie die wij al jaren met trots vertegenwoordigen. Hierbij speelt het woordje ‘samen’ een cruciale rol. Het is bij KBL van groot belang dat zowel onze partners als toeleveranciers deze zelfde visie delen. Een voorbeeld van een partner waar ook alles om MVO en duurzaamheid draait is ProschoonProschoon is een schoonmaakbedrijf, maar dan net even anders. Proschoon is een ''sociale onderneming'' en werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

"Maar eigenlijk zijn er geen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt” . Zolang wij mensen genoeg begeleiding, ondersteuning en opleiding bieden is er helemaal geen afstand tot de arbeidsmarkt.” Zo geeft Nico de Goede, directeur van Proschoon aan. Een duidelijke boodschap waaruit meteen Nico zijn vertrouwen in MVO blijkt. Als sociale onderneming is Proschoon altijd op zoek naar mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Om dit te stimuleren werkt Proschoon nu al jarenlang nauw samen met KBL.

Wanneer Nico wordt gevraagd naar de reden voor de hechte samenwerking met KBL wordt al snel duidelijk dat het vertrouwen hierin een cruciale rol speelt.
“Als er geen vertrouwen was, hadden we geen zaken gedaan. Daarnaast wordt de service en het meedenken vanuit KBL erg op prijs gesteld. Bij KBL is het zo dat er niet alleen schoonmaakproducten worden geleverd, er komt ook een duidelijke uitleg en persoonlijke service bij. Dat vind ik wel heel erg prettig bij KBL. Maar het belangrijkste is dat er een duidelijk klik is tussen KBL en Proschoon, we liggen in elkaars verlengde.” 

Wat KBL en Proschoon aan samenwerking doen?
“Wanneer ik een gesprek heb met een klant over MVO neem ik Hilco vaak mee voor advies op het gebied van afvalmanagement, sanitaire voorzieningen en om ons te adviseren welke materialen, middelen en machines wij het beste kunnen inzetten. Op deze manier kijken we samen kijken naar de beste invulling. Daarnaast worden wij door KBL op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen, innovaties pilots op de schoonmaakmarkt. Dit maakt het erg prettig om samen te werken.” 

Een mooi voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen Proschoon en KBL is de samenwerking bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).
“Hoe wij daar samen opereren, is heel mooi om te zien. Zo zijn wij samen op zoek gegaan naar oplossingen voor HHNK. Dat heeft geresulteerd dat er bij HHNK nu wordt schoongemaakt met refurbished stofzuigers en werkwagens. Ook wordt er gebruik gemaakt van de circulaire schoonmaakproducten van Evie Bleu. Dat er samen wordt gekeken naar oplossingen en hoe dit het beste geïmplementeerd kan worden is een mooie samenwerking. Het is prettig dat je een leverancier hebt die je daarin ondersteund.”

Een andere cruciale reden voor Proschoon om samen te werken met KBL is het gebruik van de circulaire producten. Maar waarom is dit zo belangrijk?
“Wij zijn eigenlijk al vanaf de start op zoek gegaan naar mogelijkheden om onze werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Daarbij zijn inclusief en circulair de begrippen die wij als onderneming centraal hebben staan. Als sociale onderneming staan wij dan ook volledig achter het idee om zo duurzaam mogelijk schoon te maken. Evie Blue is hier een mooi voorbeeld van. Er zijn nog veel mensen die het merk en product niet kennen maar erg enthousiast zijn over het product en het idee erachter wanneer ze het gebruiken. Zo zijn we dus niet alleen circulair bezig, ook lopen we voorop op dit gebied. En dat wordt geënthousiasmeerd door KBL. Circulaire producten zijn niet altijd het goedkoopst maar ik ben bereid om meer te betalen als ik er meer voor terug krijg. En dat is bij KBL het geval.”

Al vanaf de start heeft Proschoon de keuze gemaakt om MVO te werk te gaan.
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat is wat wij zijn! Wij zijn niet op zoek naar omzet, wij zoeken een geschikte werkplek voor onze medewerkers. Ik merk ook dat steeds meer bedrijven het belang van een inclusieve en duurzame samenleving inzien. Het is prachtig om te zien dat als je investeert in je medewerkers dit ook terug ziet in de betrokken en loyale mensen die echt met plezier te werk gaan. Dat wordt ook door onze opdrachtgevers opgemerkt. Waar klanten soms wat sceptisch zijn, krijgen we daar al snel enthousiaste klanten voor terug. Ze zien de medewerkers overdag, ze communiceren face to face, het ruikt heerlijk, alles is schoon en het zijn loyale en betrokken mensen. Tevreden medewerkers zorgen immers voor tevreden klanten.”

Over de toekomst van MVO en duurzaamheid is Nico duidelijk. 
“We zijn samen met KBL altijd bezig om te kijken hoe wij verder kunnen verduurzamen. Eigenlijk is hetgeen wat wij doen al ‘de toekomst’. Het wordt ook tijd dat de schoonmaak meer wordt gezien als een ‘normale’ branche. Daarom maken wij zichtbaar schoon, overdag tijdens kantooruren. Ik wil als werkgever niet meer dat onze medewerkers op een fietsje in het donker op een verlaten industrieterrein, alleen in een pand zijn om de boel schoon te maken. Als er wat gebeurt wil ik dat niet op mijn geweten hebben. Maar het meest belangrijk is dat onze medewerkers recht hebben op de beste arbeidsomstandigheden.”

 

Meer weten over de samenwerking binnen de keten of wenst u hier een rol in te spelen? We staan u graag te woord!

Delen

KBL Centrum Circulair Schoonmaken

Berenkoog 53B
1822 BN Alkmaar
Noord-Holland

Volg ons

  • facebookicon
  • instagramicon
  • linkedinicon      
Sluiten

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer weten