Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, het belang van duurzaamheid binnen het huidige economische verkeer. De stap naar een duurzamere wereld is er dan ook één die ten alle tijden genomen moet worden. Maar wat is nou precies het belang van duurzaamheid binnen de schoonmaakwereld en hoe kan hier het beste invulling aan gegeven worden? We leggen het je graag uit in deze blog. 

Bedrijven schoon, de planeet schoon 
Het is het doel van waarschijnlijk alle schoonmaakbedrijven, zo goed mogelijk schoonmaken. Dit zal variëren van kantoren tot magazijnen en klaslokalen. Schoonmaakbedrijven zien het liefst alles schoon. Echter lijken sommige schoonmaakbedrijven te stoppen bij het ‘gewoon’ schoonmaken bij hun klanten. Echter is er iets wat nog veel belangrijker is om schoon te maken en te houden, onze planeet. Het is absoluut geen geheim dat het van cruciaal belang is voor zowel consumenten als bedrijven om een duurzamere weg in te gaan slaan. Omdat schoonmaken voor schoonmaakbedrijven een de leidende rol speelt in de bedrijfsvoering, is KBL Circulair van mening dat de schoonmaakwereld hier een leidende rol in moet vervullen. 

Veel mogelijkheden   
Het fijne aan duurzaam te werk gaan in de schoonmaakbranche is dat er veel opties zijn om deze duurzame werkwijze te stimuleren. Innovatie in de schoonmaakwereld wordt dan ook sterk gestimuleerd. Zo waren er voorheen erg veel schoonmaakmiddelen die chemische ingrediënten bevatten. Deze ingrediënten kunnen schade toebrengen aan het milieu. Om deze schade te beperken en zelfs helemaal weg te laten zijn er tegenwoordig veel schoonmaakmiddelen die geen chemische stoffen meer bevatten. Een perfect voorbeeld van zo'n schoonmaakmiddel is Evie Blue. In plaats van de ‘traditionele’ schoonmaakmiddelen waarbij elke keer een nieuwe, vaak plastic, verpakking aangekocht moest worden, doet Evie Blue het volledig duurzaam. Zo hoeft er maar éénmalig een sprayflacon worden aangeschaft. Vervolgens hoeven er alleen maar (composteerbare) zakjes met Evie Blue schoonmaakmiddel worden aangeschaft. Dit maakt de sprayflacon hervulbaar waardoor er niet steeds een volledig nieuwe verpakking aangeschaft hoeft te worden. 

Een ander voorbeeld van een innovatieve ontwikkeling binnen de schoonmaakwereld is het beheersen van de diverse afvalstromen. Zo doen wij bij KBL aan het inzamelen van gebruikte materialen en lege verpakkingen bij onze klanten. Vervolgens sorteren we deze materialen zelf en zorgen we dat het wordt opgewerkt, zodat het klaar is voor nieuwe productie. Zo wordt zelfs het afval op een effectieve en vooral duurzame manier gebruikt. 

Duurzaam personeelsbeleid 
Echter liggen de kansen om te verduurzamen niet alleen bij producten. Ook het personeelsbeleid van een bedrijf kan op een duurzame manier worden ingedeeld. Door het doorvoeren van duurzaam personeelsbeleid wordt de kans op uitval verkleint. Dit is cruciaal in de schoonmaakwereld omdat dit kan betekenen dat een locatie van een klant niet wordt schoongemaakt. Door duurzaam personeelsbeleid door te voeren zorg je ervoor dat er wordt gelet op de fysieke en mentale gezondheid van je werknemers. Dit verhoogt de productiviteit van jouw werknemers. Daarnaast creëert dit een goed imago voor jou als werknemer zijnde. Dit is dus een absolute win-winsituatie. 

SDG's 
Een perfect mondiaal kompas voor duurzame schoonmaak en duurzame bedrijfsvoering in het algemeen zijn de SDG's. Deze SDG's zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld door de VN. Het doel van de SDG's is het bestrijden van armoede, ongelijkheid en onrecht en klimaatverandering aan te pakken tegen 2030. Omdat het belang van duurzaam ondernemen nog steeds toeneemt, worden de SDG's voor steeds meer bedrijven een bepalende en zelfs leidende factor in de bedrijfsvoering. Het begrijpen en investeren in de verschillende SDG's kan eenieder helpen bij het beginnen met duurzaam ondernemen. 

Aan de slag met duurzame schoonmaak? 
Wat nog te vaak over het hoofd wordt gezien, is dat we alleen samen een verschil kunnen maken. Hierin draait echt alles om samenwerking binnen de schoonmaakwereld. Om deze samenwerking te stimuleren gaan wij regelmatig met bedrijven in gesprek om te kijken hoe deze samenwerking naar een hoger niveau getild kan worden. Daarnaast gaan wij graag met bedrijven in gesprek om advies te geven over de duurzame werkwijze. Dit allemaal om zoveel mogelijk bedrijven in de juiste, duurzame richting te sturen. Heb jij zelf ook interesse om de duurzame weg in te gaan slaan met jouw bedrijf? Wij gaan graag met jou het gesprek aan om samen tot een geschikt plan te komen. 

Delen

KBL Centrum Circulair Schoonmaken

Berenkoog 53B
1822 BN Alkmaar
Noord-Holland

Volg ons

  • facebookicon
  • instagramicon
  • linkedinicon      
Sluiten

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer weten