500 kilo per jaar(!). Dit is de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner. In een wereld van afnemende grondstoffen, lijken deze cijfers alarmerend. Om samen naar en schone planeet toe te werken, is het van cruciaal belang dat steeds meer bedrijven en consumenten zich gaan focussen op een circulaire economie. Maar wat is nou precies een ‘circulaire economie’ en waarom is dit zo belangrijk? We leggen het je in deze blog graag uit!
Wat is nou circulair?
Klinkt goed, een circulaire economie. Maar wat is dat nu eigenlijk? In een circulaire economie bestaat er geen afval. Grondstoffen worden namelijk steeds weer opnieuw gebruikt. Denk aan het recyclen van materialen en het repareren en opknappen van apparaten om ze een tweede leven te geven. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van alle grondstoffen tijdens de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie.
Waarom circulair?
De laatste honderd jaar is de wereldbevolking verviervoudigd. Het gebruik van grondstoffen is hierdoor enorm gestegen. En als we zo doorgaan raken we door onze voorraad heen. Dit besef begint wereldwijd wel te komen, maar het hoog tijd om hiernaar te handelen. Kort gezegd zijn er drie hoofdredenen die de noodzaak van een circulaire economie aangeven:
- Vermindering van verbruik van grondstoffen
- Het onafhankelijker worden van andere landen
- Beter voor het milieu, lagere CO2 uitstoot
Een circulaire economie brengt grote voordelen met zich mee. Een circulaire economie is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar bespaard ook enorm veel grondstoffen. En dit is nodig, want grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Om deze reden wordt het steeds belangrijker om grondstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit geeft daarnaast nieuwe kansen voor bedrijven. Zo ontstaan er bijvoorbeeld nieuwe markten, meer samenwerking en minder onnodig grondstofverbruik.
“De circulaire economie is niet alleen belangrijk uit het oogpunt van verstandig omgaan met grondstoffen, maar kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatvraagstuk en biedt kansen voor het innovatieve Nederlandse bedrijfsleven.”
Een uitspraak van voormalig minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Hier is geen speld tussen te krijgen natuurlijk. Het heeft voor ons als circulair schoonmaakcentrum geleid tot innovatie op het gebied van recycling, hergebruik van materialen en het refurbishen van machines. Dus waarom niet voor de rest van ondernemend Nederland? In welke branche men ook actief is.
Volledig circulair in 2050
Het feit dat het Rijksbrede Programma Nederland Circulair in 2050 inmiddels door de overheid is geïntroduceerd, onderschrijft het belang van circulair ondernemen. In 2050 moet Nederland namelijk een volledig circulaire economie zijn.Onze route van groothandel in schoonmaakartikelen naar Centrum Circulair Schoonmaken dat we nu zijn, begon zo’n 6 jaar geleden. Vanuit onze overtuiging dat we grondstofverspilling tegen moesten gaan en de schoonmaakbranche vele malen milieuvriendelijker en duurzamer zou moeten zijn, zijn we geleidelijk overgegaan naar een volledig circulaire aanpak.
Tegelijkertijd werd in 2016 het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 geïntroduceerd door ons kabinet. In dit programma schets de overheid hoe we onze economie kunnen en moeten ombuigen naar een duurzaam, volledig circulaire economie in 2050. Het omschrijft hoe we zuiniger en slimmer met grondstoffen, producten en diensten om kunnen gaan.
Hoe draag jij bij?
Naast dat het belang van een circulaire economie wordt benadrukt, is het nog belangrijker om te kijken hoe we deze circulaire economie samen kunnen bewerkstelligen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zelf een steentje bij te dragen aan een circulaire economie.
Eén van deze manieren is het zelf inkopen van circulaire producten. Door het inkopen van circulaire producten werk je, door het verminderen van ecologische voetafdruk, niet alleen aan een schonere planeet, ook werk je kostenbesparend. Door te denken met een circulaire visie zul je namelijk veel minder onnodig gaan verbruiken. Om de circulaire economie te stimuleren is ons gehele assortiment om circulariteit heen gebouwd. Je kunt ons aanbod vinden op: https://www.kblcirculair.shop/
Daarnaast zijn er veel relatief ‘simpele’ en kleine dingen die bijdragen aan een circulaire economie. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om je eigen waterfles en koffie to go beker mee te nemen, minder voedsel te verspillen, je afval te recyclen en minder vlees te eten.
Samen naar een circulaire economie
KBL is niet voor niets een Centrum voor Circulair Schoonmaken. Wij gaan verder dan alleen het leveren van producten. Onze circulaire experts adviseren graag op het gebied van o.a. afval, reinigen, schoonmaakmachines en sanitair. We denken mee over de juiste producten en kijken naar mogelijkheden om kosten te besparen. En natuurlijk helpen we graag bij het organiseren van afvalscheiding en recycling.