Al meer dan 30 jaar schoonmaak ervaring in huis

Inloggen

Nog geen klant? Neem contact op

Registreren
Terug
Terug
RVS

Maatschappelijk Verantwoord ondernemen

Wat is maatschapplijk verantwoord ondernemen?

Het draait bij MVO om het aanbrengen van een goede balans tussen de financiële aspecten van de bedrijfsvoering en de sociale en economische aspecten. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen zorgen voor mens en milieu met behoud van hun winst. Dit zijn de drie P's: people, planet en profit. Deze bedrijven houden dus rekening met de maatschappelijke effecten van hun activiteiten en nemen daar alle bedrijfsprocessen in mee.

Waarom MVO als bedrijf?

Wanneer een bedrijf oog heeft voor mens en milieu levert dit allerlei voordelen op. Het zorgt voor een positieve sfeer binnen het bedrijf. Mensen hebben het idee dat ze meer doen dan alleen geld verdienen voor de baas. Ze leveren met het bedrijf een positieve bijdrage aan de samenleving.

Wat is onze rol?

Wij ondersteunen en adviseren bedrijven en organisaties op het gebied van MVO. Als voorloper op het gebied van duurzaam ondernemen hebben wij de ervaring en expertise in huis om bedrijven of organisaties hiermee verder te helpen. 


Hiernaast werken wij zelf ook op basis van het Social Return principe. Dit betekent dat KBL zich actief inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Dit doen we door duurzame werkgelegenheid te creëren en het werk aan te passen naar de mogelijkheden van het personeel.

Neem contact met ons op Icon Description

Financieel voordeel

Vaak wordt duurzaam gekoppeld aan duur of kostbaar. Dit is in vele gevallen een misverstand. Met circulair schoonmaken en duurzaam ondernemen zijn namelijk vele financiële voordelen te behalen. Hieronder een aantal treffende voorbeelden van kostenbesparing en/of winstverhoging die circulair ondernemen met zich mee kan brengen.
  • Kostenbesparing door refurbished in te kopen
  • Kostenbesparing door afvalreductie
  • Verbetering merkimago en concurrentievoordeel
  • Gezondere werkomgeving voor het personeel

Partner van MVO Nederland

MVO Nederland gelooft in de kracht van bedrijven om bij te dragen aan een duurzame en eerlijke wereld en wil zo veel mogelijk bedrijven en organisaties inspireren, verbinden en versnellen op weg naar klimaat neutrale, circulaire en inclusieve bedrijfsmodellen en sterke en stabiele bedrijfsresultaten. En dit is precies waar wij als KBL ook voor staan.

Forest Stewardship Council

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Hierbij is van belang dat er op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Het FSC-systeem zorgt ervoor dat bossen door verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven.

EU Ecolabel

Het label staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten. Ook zijn er milieueisen aan de verpakking: geen spuitbussen met drijfgassen en niet meer verpakkingsmateriaal dan noodzakelijk. Er gelden geen eisen voor dierproeven. Het EU-Ecolabel wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Cradle-to-Cradle

Sinds het VPRO-programma Tegenlicht in 2017 aandacht besteedde aan de ontwerpfilosofie Cradle-to-Cradle, zijn de grondleggers van deze filosofie in Nederland ongekend populair. Het zijn de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough

Sdg's

Innovatie en infrastructuur

SDG 9 streeft ernaar de mobiliteit en infrastructuur te verbeteren, en de nadelen ervan – zoals tijdverlies als gevolg van files, onveiligheid in het verkeer en druk op het milieu – te verminderen. Ook moet het bedrijfsleven innoveren en verduurzamen. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 9 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Partnerschappen voor de doelstellingen

Internationale samenwerking is nodig om de capaciteit en middelen te versterken om de duurzame ontwikkelingsagenda uit te voeren. Het realiseren van de doelen vereist samenhangend beleid, een coöperatieve omgeving en het aangaan van nieuwe mondiale partnerschappen. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 17 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Vrede en recht

Het ervaren van onveiligheid kan een grote impact hebben op het persoonlijke leven en heeft effect op de welvaart. Doeltreffende, verantwoordelijke en transparante instituties zijn essentieel voor het ontwikkelen en behouden van die welvaart. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 16 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Leven op het land

SDG 15 gaat over bescherming, herstel en duurzaam beheer van het leven op het land in al zijn vormen. Bescherming en herstel van ecosystemen en biodiversiteit kunnen de weerbaarheid tegen toenemende bevolkingsdruk, intensivering van landgebruik en klimaatverandering versterken. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 15 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Leven onder water

Zeewater vormt het grootste ecosysteem ter wereld. De toenemende negatieve effecten van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling vormen een bedreiging voor zowel de intrinsieke waarde van het ecosysteem zelf, als het nut en plezier dat mensen eraan ontlenen. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 14 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Klimaatactie

SDG 13 is gericht op de aanpak van door mensen veroorzaakte klimaatcrisis. In 2015 is het Parijs-akkoord tot stand gekomen dat beoogt klimaatverandering en de nadelige effecten daarvan te verminderen. De effecten van klimaatverandering vormen een bedreiging voor mens en natuur. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 13 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Verantwoorde consumptie

Duurzame productie en consumptie, met een efficiënter gebruik van grondstoffen, verlaagt de druk op het milieu en vermindert de afhankelijkheid van die grondstoffen. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 12 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Duurzame steden en gemeenschappen

Het aanbod van betaalbare woningen bepaalt waar mensen gaan wonen, naast de werklocatie en sociale relaties. Beweging op de woningmarkt is belangrijk voor starters en doorstromers. Buitenshuis is een gezonde en veilige leefomgeving van belang. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 11 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Verminderde ongelijkheid

Dit doel gaat over het verminderen van ongelijkheid tussen landen. Maar ook in eigen land is sociale samenhang onontbeerlijk voor het goed functioneren van de samenleving. Iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 10 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Geen armoede

In 2019 maakte 6,2 procent van de Nederlandse bevolking deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. SDG 1 is gericht op de afname van armoede in al haar vormen. Zowel financiële aspecten als de impact van armoede op het leven van mensen maken daar deel van uit. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 1 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Goede banen en economische groei

Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden tussen burgers en bedrijven. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 8 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Duurzame energie

De ontwikkeling en het gebruik van technologieën voor energiebesparing en hernieuwbare energiebronnen zijn een wezenlijk middel om energieverbruik en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dit heeft een positief effect op onze welvaart. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 7 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Schoon water en sanitaire voorzieningen

Bij KBL Circulair omarmen we het zesde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 6) van de Verenigde Naties, dat zich richt op het waarborgen van toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030. SDG 6 onderstreept het belang van een wereldwijde inspanning om de watervoorziening en sanitaire voorzieningen te verbeteren. Dit doel is cruciaal om een gezonde en circulaire levensstijl te bevorderen, watergerelateerde ziekten te verminderen en de ecosystemen die afhankelijk zijn van water te beschermen. Bij KBL Circulair begrijpen we dat schoon water niet alleen van levensbelang is, maar ook essentieel voor circulaire ontwikkeling. We streven ernaar efficiënt watergebruik te promoten, verantwoord beheer van waterbronnen te bevorderen en uitdagingen zoals watervervuiling aan te pakken. Door te werken aan de realisatie van SDG 6 dragen we bij aan een circulaire toekomst, waarin iedereen toegang heeft tot veilig en schoon water.

Geslachtsgelijkheid

De mate van gelijkheid wordt onder meer afgemeten aan verschil in beloning voor arbeid, arbeidsdeelname en de positie van mannen en vrouwen in bedrijfsleven en bestuur. Een andere specifieke doelstelling binnen deze SDG is het terugdringen van geweld gericht tegen vrouwen. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 5 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Kwaliteitsonderwijs

Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang, van voorschoolse educatie tot ‘een leven lang leren’. Onderwijs zorgt ervoor dat de werkenden over vaardigheden beschikken om te kunnen functioneren in een kennisintensieve omgeving. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 4 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Goede gezondheid en welzijn

Het voorkomen van voortijdige sterfte veroorzaakt door overdraagbare en niet-overdraagbare ziektes en psychische problemen staat hoog op de VN-agenda. Het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik kan de gezondheid van veel Nederlanders verbeteren. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 3 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.

Geen honger

Vergeleken met andere landen komt ondervoeding in Nederland niet vaak voor. Bij ons ligt de nadruk van dit doel op de duurzaamheid van de voedselproductie en de impact ervan op de kwaliteit van de leefomgeving en het dierenwelzijn. Ook voedselverspilling moet afnemen. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals en de SDG-Rapportage lees je meer over dit doel binnen de Nederlandse context. Een algemene omschrijving van doel 2 vind je bij UNRIC, het Regionaal Infocentrum van de Verenigde Naties.